טעם של פעם - סיור להכרת התרבות הבדואית אז והיום

הסיור מתחיל בנקודת המפגש בצומת דבירה בתחנת הדלק" אלון". המלצה: לאפשר לחברי הקבוצה להתארגן, ארוחת בוקר עצמאית במתחם תחנת הדלק.
משך הסיור: יום שלם. הסיור מתאים לקבוצות, למקומות עבודה, לקבוצות העצמת נשים, לבתי ספר ולתיירים.
ביקור בשבט בדואי דרומית לרהט – פזורה
סיור רגלי קצר במתחם השבט, בין בעלי החיים המסורתיים, כבשים עם טלאים, עזים, גדיים ותרנגולות. הכרות עם צורת החיים הבדואית המסורתית, אז והיום. הסיור מלווה בהסבר על מאפייני ההישרדות הבדואית בתנאי המדבר הקשים, על השימוש בבעלי חיים כחלק מאורחות החיים הבדואיות.
חוויה מיוחדת מצפה למשתתפי הסיור במפגש עם בני השבט באוהלים. המפגש מלווה בהרצאה מעניינת והסבר מקיף על הנדידה, על ייחודו של אוהל הנדידה, הכלים המיוחדים, אורח החיים והווי החיים בתקופות נדידה. האירוח באוהל הבדואי על טהרת המסורת הבדואית.
סיור ברהט - העיר הבדואית הגדולה בעולם
רהט, העיר הבדואית הראשונה והגדולה בישראל ובעולם, משלבת בין יישוב עירוני למסורת הבדואית. העיר מחולקת על פי שבטים, חמולות, שכונות. סיור רכוב ברחבי העיר מלווה בהסברים תוך כדי נסיעה, דרך שכונות החמולות והשבטים. ביקור במרכזים מסחריים, מרכז העיר, התחבורה הציבורית, שילוב חקלאות ועיר והצגת פרויקט חקלאי 'חממות', לצד אזור התעשייה המתפתח ברהט, שבו טחנות קמח, בית בד שעובד בתקופת המסיק בחודשים אוקטובר עד דצמבר, לצד תעשייה מתקדמת. הסיור כולל הסבר מפורט על החיים בעיר מאז ועד היום.
ארוחת הצהריים באוהל של סאלם ברהט - חפלה בדואית, מנסף מגלובה
המנסף הוא "קערה גדולה " לארבעה סועדים.
מה בתפריט:
אורז עם חמישה סוגי ירקות מבושלים על אש קטנה, בשכבות אורז, ירקות ונתחי עוף עם תבלינים, "מרק פריקה", סלט ירקות בדואי, חצילים, כרוב, חומוס, חמוצים, רוטב (דגה) מיוחד למגלובה, פיתות בדואיות שתיה קרה מגוונת, שתיה חמה קפה ותה. ולקינוח "עוגיות הבית".
הישיבה באוהל: על מזרונים עם משענות, כריות, שטיחים ומחצלות. ישיבה מזרחית, שולחנות מותאמים לכך.
באוהל אפשר לשבת לארוחה או לאירוח לפי הזמנה מראש על כיסאות ושולחנות רגילים.
בנות השבט 'אל עביד' (שחומי העור)
משפחות הבדווים שחומי העור מכונים 'אלעביד', מוצא רובם הוא מסודן והם צורפו לשבטי הבדואים בעבר הרחוק כעבדים. מעמדם החברתי של יוצאי סודן הוא מהנחותים בחברה הבדווית והיחס אליהם לאורך השנים היה כאל רכוש. כשבוטלה העבדות בחוק, חלו בחברה הבדואית שינויים מרחיקי לכת, וחלק משינויים אלו חלו גם על שבט אל עביד, שעד כה לא התנהל כשבט, אלא כעבדים / משרתים של הבדווים. לאחר קום המדינה בני אל עביד התקבצו לשבט עצמאי, שבט 'אל-בלאל' שמורכב מבני חמולות שונות בעיר רהט.
נשמע מפי בנות אל עביד על מעמדם בחברה הבדואית כיום, איך הגיעו להתיישב באזור הנגב ונצפה בסרט דוקומנטרי על שורשי השבט אל-בלאל בחברה הבדואית.
את הסיור נסיים בסיור רכוב
לאורך נחל אלחזאן הנשפך לנחל הגרר, דרך נופית שבימים אלה התחילו את העבודות להכנת פארק לאורך הנחל אשר מפריד בין רהט הוותיקה, להרחבת רהט "מתחמים חדשים".
הנחל בחלקו המזרחי מגיע עד איזור התעשיה "עידן הנגב" המשותף לרהט, להבים והמועצה האזורית בני שמעון.
* בזמן הנסיעה באוטובוס ולכל אורך הסיור יינתן הסבר על ישובי הבדואים, מסורתם ומנהגיהם.